KORTE INHOUD "Groenten uit Balen" Vanaf midden september ’25

"Groenten uit Balen" gaat over de lotgevallen van de fictieve familie Debruyker en is gebaseerd op waargebeurde feiten. In de Vlaamse gemeente Balen brak in 1971 sociale onlust uit over loonsverhogingen, de tumult was heel heving en bracht het dorp wekenlang in rep en roer. Dit theaterstuk vertelt het (fictieve) verhaal van één van getroffen gezinnen. Vader Jan is ongeschoold en werkt bij Vieille Montagne. Hij schrijft regelmatig brieven aan koning Boudewijn van België.

 Foto's copyright Lieven Dirckx

Zijn vrouw Clara doet het huishouden en onderschept steeds zijn brieven en verbrandt ze. Hun dochter Germaine is achttien jaar oud en heeft net de middelbare school afgemaakt. Grootvader is met pensioen en woont in. Het gezin woont in een volksbuurt niet zo ver van de fabriek van Vieille Montagne waar het conflict zich afspeelt. "Groenten uit Balen" is een even bewogen als grappig verhaal over een gezin in strijd met de fabriek, en met zichzelf. Cast: Koen De Bouw, Tania Van der Sanden en Ben Segers Regie: Stany Crets Productie: één zee

REGISSEUR STANY CRETS IS OVERTUIGD VAN HET INHOUDELIJK BELANG VAN DIT STUK: “Ondanks het feit dat het stuk zich afspeelt en geschreven is in 1972 behandelt Groenten uit Balen thema's die nog steeds relevant zijn, zoals sociale ongelijkheid, arbeidersrechten en de impact van economische verandering op ‘gewone’ mensen. Het stuk biedt een waardevolle kans om deze kwesties te onderzoeken in het licht van hedendaagse uitdagingen. Groenten uit Balen is een belangrijk onderdeel van het Vlaamse culturele erfgoed en heeft een blijvende impact gehad op het Belgische theaterlandschap. Door het stuk opnieuw te spelen, kunnen nieuwe generaties kennismaken met dit klassieke werk en de artistieke erfenis ervan voortzetten.”

PRODUCENTEN FRANK AERNOUT EN ANN DE WINNE BRENGEN HULDE AAN DIT BIJZONDERE STUK: “Na Achter de Schermen (The Dresser - Ronald Harwood) in 2023 en Thuis (Hugo Claus) in 2024 brengt één zee in het najaar van 2025 met Groenten uit Balen één van de mooiste klassiekers van de Vlaamse Letteren opnieuw op de planken, … hulde aan het verhaal, hulde aan de auteur Walter van den Broeck, en hulde aan de Kempen. Het succes-verhaal van het boek “Groenten uit Balen” vertellen is al even complex als overbodig, het werk is door zijn boek, het theater én de verfilming Vlaams cultureel erfgoed geworden … en dat willen wij van één zee blijvend koesteren..”

  foto : copyright Frank Lambrechts

Voor meer info kan je terecht op www.eenzee.be  Boekingen voor deze voorstelling kunnen worden gedaan via Collage Producties. Bezoek www.huubcolla.be  voor meer informatie.