Christophe Laporte wint Dwars door Vlaanderen in Waregem

Na Gent Wevelgem is Christophe Laporte terug aan het feest in Dwars door Vlaanderen in Waregem. Er was al vrij vroeg een ontsnapping van een zestal renners met Kristoff , Heinschke, Gidich , Lazkano , Ward Vanhoof en Zukowsky wel uitliepen tot maximum vier minuten. Op 100 km van de aankomst was dit nog twee minuten en op de Côte de Trieu (Knokteberg) nam Trek Segafredo het heft in handen .

 Foto's copyright ERM

Tijdens de klim werd het tempo gedrukt met vijf man op kop van het peloton om vervolgens in de afdaling de grendel open te draaien waardoor er heel wat groepjes met renners tot stand kwam. Vervolgens lieten ze het tempo terug zakken op de Kortekeer om in de afdaling terug hetzelfde trucje boven te halen. Op Berg Ten Houte werd Merlier het slachtoffer van een crash en moest toezien hoe het kaf van de koren werd gesplitst. Op een zeventigtal kilometer van het einde kregen we een elitegroep die jacht maakte op de leiders waar Kristoff, Lazkano, Heinschke het langs vol hielden. jumbo Visma nam de controle van de wedstrijd in handen met Benoot op kop die op de kanarieberg een ferm bommetje gooide. Een versnelling die enkel Hermans , Laporte en Philipsen konden volgen. Doordat er bij de twee duo's geen samenwerking was kon de favorietengroep terugkeren.

Er volgden nog verschillende speldenprikken en op de laatste keer Côte de Trieu wierp Benoot terug de knuppel in het hoenderhok en enkel Hermans kon volgen maar moest iets over halfweg de helling de rol lossen. Benoot reed verder en kreeg later het gezelschap van Hermans , Neilson Powless , Laporte, Valentin Madouas, Stefan Küng, Mikkel Honoré en Jhonatan Narváez. Met zijn achten zetten ze de achtervolging verder op de koplopers en op 10 km van het einde kwamen ze op 8" van Kristoff en Lazkano en het overgebleven peloton was tot op 25" genaderd. Op zes kilometer van het einde werden de twee koplopers ingerekend. eventjes later volgden al de eerste demarrages bij de leiders en Laporte speelde het spel heel slim mee en schoof geruisloos met een viertal mee . Om vervolgens op kousenvoeten een gat te slaan welk niet meer kon gedicht worden in de laatste drie kilometer.

Hij won dan ook verdiend Dwars door Vlaanderen in Waregem met 15" voorsprong op Lazkano en Powless welk in de laatste kilometer nog wisten te ontsnappen aan het aanstormende peloton. Philipsen won dan de sprint om plek vier voor Pedersen in het zog van Lazkano en Powless.