Mario Lammens wereldkampioen veldrijden LRC te Vichte en tweede tijdens Belgisch kampioenschap te Flemalle zit aan 615 overwinningen in zijn carrière

In lang vervlogen tijden maakten we kennis met Mario Lammens toen we samen in de klas zaten aan het PTI te Eeklo. En toen zag je al dit is een speciale in de goede zin van het woord. Sportief maar ook heel speels hetgeen hem misschien wel een nog mooiere erelijst heeft gekost maar toch mag je Mario een fenomeen noemen in het veldritwereldje. Op 57 jarige leeftijd behoort hij nog steeds tot de absolute top van zijn categorie in welke bond ie ook aan de start staat.

  Foto copyright Mario Lammens 

Het is weinigen gegeven om op die leeftijd nog zo voor de cross te leven. In zijn topjaren bij de elite zonder contract hebben we hem nog nooit zo scherp zien staan als nu en toen werd ie zelfs zegekoning in zijn categorie en won ie ook 3 A crossen namelijk de Koppenberg in 1996 , Eeklo en Doomkerke-Ruiselede in 1995. Een prestatie waar ie best fier mag op zijn. Ondanks Mario de Koppenbergcross won bewaart ie toch de mooiste herinneringen aan zijn overwinning te Eeklo . Zijn geboorte stad waar ie aan de andere kant liever niet gewonnen had. Het was namelijk de herinneringscross van zijn beste vriend wijlen Geert De Vlaeminck die ons veel te vroeg is ontvallen. Die dag was ie supersterk en kon ie kleppers zoals Herrygers , Van Den Abeele , Vervecken en co van zich afhouden . Een moment die ik zal blijven koesteren ter nagedachtenis van mijn beste vriend Geert . Hij gaf me wellicht die dag de kracht die ik nodig had om deze cross te winnen. Ik ben ook best fier dat ik in iedere categorie van nieuweling tot elite overwinningen heb behaald. De beloften bestond toen nog niet.

  Foto copyright ERM

Op 14 jarige leeftijd wist Mario voor het eerst Belgisch kampioen te worden, het begin van een lange en mooie carrière die wellicht nog enkele jaren zal duren indien de gezondheid en de drive om te winnen er nog is . Zolang ik kan meespelen voor de overwinning zou ik willen doorgaan zei Mario aan ondergetekende. Wellicht ben ik een beetje goed zot om dit nog allemaal te verwezenlijken . Al die opofferingen tot het eten toe . Nu doe ik er veel meer voor dan vroeger en daarvoor wil ik mijn echtgenote Brigitte ook heel dankbaar zijn . Zonder haar steun en opofferingen zou ik nu niet meer crossen . Het is een vrouwtje uit de duizend en ook mijn ouders ben ik heel dankbaar om er ieder weekend te zijn om mijn zoon Laudelino en mezelf bij te staan. Laudelino werd trouwens ook wereldkampioen bij de LRC te Vichte hetgeen dubbel feest was bij de familie Lammens. Tijdens het crossseizoen train ik niet zoveel meer enkel wat losrijden in de week en gewoon van wedstrijd naar wedstrijd. De voorbereiding naar het crossseizoen is wel intensief met wegwedstrijden en vele trainingen met de groep van Raverschoot in Eeklo.

 Foto copyright ERM

Er zitten zelfs trainingen bij van 160 km maar wel de ideale voorbereiding naar mijn crossseizoen toe. Mario die lid is van het team Lanckriet werkt in een twee ploegen stelsel bij Campina en heeft nog nooit met de fiets naar het werk gereden. Ook al is dit maar 11 a 12 km toch zie ik dit niet zitten om ’s morgens om 5u de fiets op te springen richting Aalter als ik de vroegen heb . Ben misschien wel een beetje gek maar zo gek nu toch ook niet besluit Mario. We wensen Mario die in de kampioenen truien siert nog veel succes het komend veldritseizoen en vooral genieten met hetgeen je nog allemaal kan.