Geschreven door ERM op . Geplaatst in Wielrennen.

Yoica De Kock mag tevreden zijn met haar debuut op het WK in Rio

Van 20 tot en met 24 maart hadden op de Olympische wielerbaan in Rio de Janeiro (Brazilië) de wereldkampioenschappen G-baanwielrennen plaats. Acht atleten en één piloot verdedigden er ons land en poogden er te schitteren op wereldniveau. Meer dan 260 renners uit bijna 40 landen kwamen in actie. Een van die atleten was de Waaslandse met Meetjeslandse roots Yoica De Kock welk als enigste dame geselecteerd was. Hetgeen op zich al een overwinning waard was voor de talentvolle Yoica.

                                                                Foto copyright Lander Vansteene / Paralympic Team Belgium

Weinigen hadden wellicht voorspeld dat ze de selectie zou halen aangezien ze pas net voor de jaarwisseling kennis maakte met de piste. Onze huisfotograaf geloofde alvast in haar kunnen en steunde haar dan ook waar ie kon door haar te motiveren en vertrouwen te geven. Ook al was er weinig tijd om dit huzarenstukje rond te krijgen toch slaagde Yoica erin om haar selectie normen te halen. Mede door haar wilskracht , motivatie , talent en vooral doorzettingsvermogen ondanks de pijn in haar been bereikte ze haar doel. Haar verdiende selectie had dan ook bloed , zweet en tranen gekost maar ze was zo gelukkig met haar selectie en wou dan ook de mensen die haar steunden niet ontgoochelen op haar eerste WK. Wij volgden vanop het thuisfront haar prestaties tegen de wereldtop waartegen ze moest opboksen. Niet evident voor iemand die pas komt kijken op wereldniveau en zo haar vuurdoop ondergaat. Maar we zijn ervan overtuigd dat er weinig atletes haar dit zullen nadoen mede door haar grote doorzettingsfactor en enorm grote pijngrens gekoppeld aan talent en leergierigheid. Het werd een WK waar ze leergeld betaalde hetgeen niet onbegrijpelijk is als je tegen rensters welk al jaren op wereldniveau schitteren moet wedijveren. Maar mede door haar doorzettingsvermogen schitterde Yoica ook op het einde van haar eerste WK in een onderdeel welk ze nog nooit had betwist namelijk de scratch. Ondanks het agressief rijgedrag van verschillende deelneemsters welk het op haar gemunt hadden door tegen haar wiel te rijden wist Yoica goed stand te houden en behaalde ze een knappe zevende plaats.

 Foto copyright Rudi Maenhout

Een prestatie waar ze heel fier mag op zijn bij haar vuurdoop op haar eerste WK als paracyclist wielrenster. In de achtervolging werd het een twaalfde plaats en in de 500 meter waren er helaas problemen met haar prothese en pedaal waardoor ze de wedstrijd moest staken. Ondanks dit mag Yoica met opgegeven hoofd straks thuiskomen van een geslaagd WK. Een eerste WK welk haar een grote bagage aan ervaring heeft opgeleverd en waar ze nu stap voor stap verder kan opbouwen naar haar volgende doelen. Met hetgeen Yoica allemaal heeft doorstaan de afgelopen maanden mag je haar gerust een inspiratiebron en voorbeeld voor velen noemen. We zijn er dan ook van overtuigd dat ieder persoon welk Yoica in zijn hart draagt bijzonder fier op haar prestatie zal zijn. Iemand die ooit op de piste heeft gereden zal dan ook beseffen dat het niet evident is om rondjes te draaien en haar prestatie nog meer naar waarde schatten.